SKUPŠTINA 2016. – IZVJEŠTAJ

Poštovani članovi i dioničari!

Zadnji nastavak skupštinske trilogije, koji neće biti predug. Dosta toga rečeno je prije, pa nema potrebe za tim. Da ne zaboravim kasnije, hvala svima koji ste Udruzi dali punomoći. Nadam se da će ih iduće godine biti još i više jer su neugodna Iznenađenja, kao što smo i na ovoj Skupštini vidjeli , još uvijek moguća.

Obično sam jako kritičan, najviše prema sebi, jer uvijek mislim da smo mogli još nešto i još više. Ovaj put nije tako. Zaista smo u danim okolnostima i kontekstu dali sve od sebe, pa i više. Ne samo na Skupštini nego i cijelu ovu godinu. Podsjećam na tekst ovdje od Valentinova na koji sam izuzetno ponosan. Osim što osobno smatram da mi je to najbolje što sam ikada igdje napisao; molim Vas, dajte si truda da ga opet pročitate i pogledate koliko je, obzirom na vrlo malo informacija i saznanja kao i na njihovu nedostatnost, ustvari proročanski, pa i, pomalo neskromno od mene, vizionarski. I koliko se od toga ostvarilo. Nadam se da je imao barem malo utjecaja da se neke stvari dogode. Ako nije, i sretna koincidencija nam je sasvim O.K. 🙂 Taj tekst ujedno je i odgovor na prigovore i kritike nekih, da smo uvijek anti-protiv, da ne dajemo konstruktivne prijedloge, i da nam je konflikt modus operandi, razlog postojanja i način kojim članove privlačimo u Udrugu.

O samoj Skupštini nema se previše za reći. Jedini smo se javljali za riječ i raspravljali, a rasprava je bila civilizirana i na razini kakvu Društvo zaslužuje. Najbolja i najvažnija vijest s nje jest najava objave strategije razvoja Društva u idućih nekoliko godina, čija je prezentacija planirana za lipanj ove godine, kojom je predviđena investicijska aktivnost u iznosima 550-750 milijuna kn svake godine. U raspravi smo Strategiju pozdravili, ali i naglasili da je trebala biti gotova jučer, te da smatramo da se kasni s njome. Opet podsjećam na tekst od Valentinova, u kojem to i tražimo. I stoga, mala gorčina. Kada takvo što traže mali dioničari koje je lako nadvladati, nadjačati i optužiti za destruktivnost, prijedlog se ignorira.

Očito je takav dokument uvjet koji traže kreditori i investitori (jer investicije Valamar očito neće moći financirati (samo) iz vlastite akumulacije i trenutno dostupnih kreditnih izvora), pa se zato i napravila. Na pitanje da li je za strateške planove financiranje već osigurano, nismo dobili jasan i jednoznačan odgovor. Očito će interes za financiranje ovisiti i o kvaliteti strateškog dokumenta.

Na EPIC-ov last minute protuprijedlog neću trošiti puno riječi, budući je i ovdje i drugdje potrošeno dosta tinte ovih dana. Primili smo i dosta kritika, pa i napada na sebe zbog toga. Naš protuprijedlog nismo ni iznijeli na Skupštini jer nam je prije Skupštine rečeno da neće biti prihvaćen, što smatramo korektnim. Razlog je taj da je poništenje trezorskih dionica ustvari smanjenje temeljnog kapitala. Budući je tako, takva točka morala bi biti na dnevnom redu. Budući je nije bilo, a i prekasno je bilo za predložiti ju, odlučili smo svoj prijedlog uklopiti u raspravu o EPIC-ovom protuprijedlogu.

U raspravi smo naglasili, da trezor osim što nije ni supermarket ni diskont, to da nam je problem kod EPIC-ovog protuprijedloga prvenstveno načelne prirode jer se njime suspendira tržišni princip, po kojem se trgovanje dionicom, kao i njezina cijena, obavlja i određuje na tržištu kapitala; te stoga, ako se već htjelo prčkati po trezoru, smatramo da bi poništenje trezorskih dionica bilo bolje i pravednije rješenje za sve dioničare. U daljnjoj argumentaciji našeg stava, fokusirali smo se na EPIC-ovo obrazloženje. Da sad ne prepisujem dokument, stavit ću numeraciju, a Vi koji želite uzmite EPIC-ov protuprijedlog i po brojevima uspoređujte.

1. Činjenica da je nešto dopušteno Zakonom i Statutom, ne znači da je to dobro i poželjno postupanje.
  2. Argument ne stoji jer ne možemo znati da će se stvari dogoditi upravo tako. Dioničari, neki ili mnogi, mogu se u prvoj fazi odlučiti uzeti dividendu u dionicama, a kasnije ih pokušati pretvoriti u novac na tržištu kapitala. Ako se na to odluči veliki broj dioničara ili samo nekoliko većih ili netko iz fondovske industrije, opet imamo pritisak na prodaju. Dakle, nema garancija, a vrijedi i obrnuto.
  3. Ne vidimo smisao u zadržavanju sredstava, koja će se opet kasnije koristiti za trezorsku kupovinu. Ovakva praksa možda je na korist Društvu, o čemu bi se također dalo raspravljati, ali u interesu samo onih dioničara koji žele povećati i ojačati svoju poziciju i izloženost ovoj dionici, koji su i dosadašnje dividende reinvestirali. Za one koji preferiraju dividendu u novcu, nikako nije. A kome je dividenda u novcu najvažnija? Fondovskoj i financijskoj industriji. Što god mi mislili i govorili, ovaj potez po defaultu smanjuje atraktivnost ulaganja u ovu dionicu. Uz ovakva iznenađenja u zadnji čas, čovjek se pita hoće li iduće biti puno neugodnije?

Ne možemo dokazati, niti za to imamo načina, resursa ni volje, ali je dojam da je plan bio ovakav od samog početka. Ako ne od samog početka kupovine za trezor, onda od buybacka sigurno. Stoga dioničari koji preferiraju dividendu u novcu imaju puno pravo osjećati se loše. Da se nije radio buyback, novčana dividenda morala bi biti veća od ovih 0.60 kn. Dobra stvar u cijeloj situaciji jest ta da ovim potezom kontrolni vlasnik poručuje da vjeruje u Društvo i smatra da dionica vrijedi puno više. Samo to ne želi platiti, ako baš ne mora. 🙂

Što se samog trezora tiče i kupovine za isti, moramo pohvaliti doprinos i napredak koji je u međuvremenu ostvaren. Za razliku od početaka, kada smo načinom trezorske kupovine praktički sami sebi rušili cijenu. I dosada smo pratili trezorsku kupovinu, a obzirom na novonastale okolnosti činit ćemo to još pažljivije, po potrebi i reagirati. I ne samo na trezorske kupovine i transakcije.

Vama članovima i ostalim dioničarima poručujem uvijek isto. Što god se dešavalo sa cijenom dionice na ovom sakatom i uškopljenom tržištu kapitala, vjerujte u vrijednost imovine koju posjedujete, i u tržišnu kompetentnost i kompetitivnost Društva. Imate našu kućnu revaluaciju, možda napravimo i novu ako procjena bude takva, i imate EV koji je prošle godine bio 30 kn po dionici. Ova strategija, dodatno, daje dobar razlog i odličnu perspektivu za posjedovanje i imanje ove dionice. Imali smo namjeru u raspravi problematizirati koncept i dosadašnju praksu zadržavanja dobiti, ali nakon što smo vidjeli nacrt strategije i iznose kojima se u njoj barata, odustali smo. Zasada.

Polučili smo, ako već ne malu pobjedu, a ono barem veliku satisfakciju u činjenici da je jedan značajan i utjecajni dioničar glasao suzdržano na EPIC-ov protuprijedlog. I nije u pitanju g. Bakić. Nije bio na Skupštini.

Kao i obično, zanimljivije je bilo na marginama Skupštine, nego na Skupštini samoj. Ali neću sada i ovdje o tome, budući da ništa od toga trenutno nije relevantno, što ne znači da neće biti u budućnosti. Od mene o Skupštini toliko. Ako žudite za više informacija, pogledajte komentar Dalibora na Eclectici.

Par riječi o daljnjem radu Udruge. Da nam slijede izbori, već sam najavio. Stoga Vas molim, kada za to dođe vrijeme, da se odazovete glasanju u najvećem mogućem broju, a najmanje 50% jer nas na takvu „izlaznost“ obavezuje Statut Udruge. Na turneju i obilazak članova krećem vrlo brzo, što sam također najavio.

I zadnja stvar, ojačavanje UO Udruge. Naime, Željko i ja smo se u ove dvije godine umorili i iscrpili, dovoljno i taman koliko treba da bismo shvatili da ovu priču na kvalitetan način dalje ne možemo gurati samo nas dvojica. Treba nam pojačanje u kompetencijama i utjecaju. Toliko. Više o svemu u idućim tekstovima.

Sa štovanjem,

Dejan Rnjak