Osvrt na skupštinu 2019

Dragi članovi,

Kao što znate dana 09.05.2019. godine održana je skupština Društva u Valamarovom kampu Lanterna. Pri skupštini su od strane Udruge bili prisutni predsjednik Dean Rnjak i tajnik Željko Boris Huber. Ovo je druga godina kako na skupštinu dolazimo sa generalnim punomoćima naših članova, a za skupštinu 2019. godine odobreno je ukupno 502 punomoći.

S obzirom kako Udruga broji 585 članova, primjetiti ćete kako je veliki broj članova odlučio poslati Udruzi svoju generalnu punomoć, što iznimno cijenimo i poštujemo te ćemo se to povjerenje i dalje truditi opravdati. U odnosu na prošlu godinu 27 članova je prodalo dionice čime više nemamo niti njihovu punomoć.

Broj glasova koje smo zastupali na skupštini je bio nešto malo manji od 7.000.000 dok je sa našim članovima koji su također osobno bili prisutni na skupštini iznosio preko 7.000.000.

Prisutno je bilo ukupno 78.500.000 glasova, što umanjeno za trezorske dionice iznosi 62% temeljnog kapitala društva. Glasovi naše Udruge su na skupštini iznosili 8,91%.

Skupština je trajala sat i 30 minuta, te je protekla u mirnom tonu sa velikim optimizmom prema nadolazećim sezonama i projektima.

Na otvorenju skupštine g. Kukurin je ukratko predstavio rezultate prošle poslovne godine i izvršena ulaganja. Bitno za spomenuti je kako bi EBITDA marža društva za 2018. godinu, ukoliko izuzmemo nove fiskalne namete, iznosila 38% umjesto sadašnjih 35%. Razlika od 3% nastala je isključivo zbog poreznih politika naše države, koja je odlučila uzeti sebi veći dio kolača od naše možda čak i najvažnije gospodarske grane.

Kroz financijski dio poslovanja nas je proveo g. Čižmek, gdje je najbitnije za spomenuti kako trenutni dugovi Društva imaju prosječnu kamatnu stopu neznatno veću od 2%, što ono iz svoga redovnog poslovanja može bez ikakvih problema financirati. Društvo nastavlja s ulaganjima te isplatom dijela dobiti putem dividende svojim dioničarima. Uz sve to nastavlja se i provođenje trezorske politike.

Naši komentari/prigovori na Skupštini su se odnosili na sljedeće odluke:

1. Davanje razrješnice Nadzornom Odboru
      Kao što već svi znate naš stav je kako predstavnik malih dioničara mora imati svoga člana NO, te smo iskoristili i ovu priliku da većinskom dioničaru svojim glasovima pokažemo da postojimo, pratimo što se radi i da nećemo odustati od daljnje borbe za prava malih dioničara, kao ni od bolje kontrole poslovnih procesa putem ovlasti Nadzornog odbora.

2. Isplata dividende
      Stav kojega zastupamo oko politike o isplati dividende kao postotnog dijela EBITDA marže smo ponovili i na ovoj Skupštini. Naša želja je da se radi o 25%, što bi ove godine iznosilo 1,34 kn po dionici. Iako je prijedlog odbijen imali smo razgovor s dijelom Nadzornog odbora, te nastavljamo borbu za ovu praksu.

3. Kupovina dionica za trezor do visine cijene dionice 11x EV/EBITDA
      Ovaj prijedlog je prošao, dok smo mi glasali protiv, uz žestoko protivljenje ovom prijedlogu. Smatramo potpuno besmislenim ograničavati trezor ovom multiplom kada je još nedavno Valamar kupio Hotele Imperial po gotovo 14x EV/EBITDA

4. Akvizicija hotela u Austriji
      Na naše pitanje o cijeni akvizicije hotela u Austriji nismo dobili odgovor. Uprava se pravda poslovnom tajnom, a Udruga će nastaviti inzistirati na objavi ove transakcije, pogotovo iz konteksta stjecanja dionica za trezor do 11x EV/EBITDA

Nadalje dostavljamo kratki izvještaj iz Poreča/Rabca – gostiju ima puno, unatoč lošem vremenu, a većinom se radi o stranim turistima s njemačkog govornog područja. Kamp Laterna kao i cijeli Rabac izgledaju spektakularno, tim više što je rok u kojemu su napravljeni impresivno kratak. Osoblje je izrazito ljubazno, profesionalno i dobro raspoloženo, a gosti opušteni i oduševljeni.

S poštovanjem,

Tajništvo Udruge 🙂